fredag 30 november 2018

trevlig helg!

I förra veckan pratade vi på engelskan om Thanksgiving och eleverna fick skriva ned vad de är tacksamma för. Jag bifogar två bilder och önskar alla en trevlig helg!


torsdag 29 november 2018

Förtydligande gällande engelskaläxan


Läxan i engelska syftar till att eleverna ska våga prata engelska (läsa högt) i en trygg miljö (hemmet). Den text de får är den text vi sedan går igenom nästföljande lektion. På så sätt blir fler bekväma med att svara på frågor om texten och även göra det på engelska. Poängen är alltså inte att eleverna ska kunna varje ord, utan att de får en förståelse för vad texten handlar om, detta går vi även igenom på lektionen när vi behandlar texten.

Eleverna får sedan välja ut 3 ord som de översätter. De orden tar de sedan med till skolan och skriver i sin skrivbok, på det sättet bygger vi succesivt ett större ordförråd.
Ni hjälper era barn bäst genom att låta era barn läsa för er och tillsammans försöka förstå vad texten handlar om (varje ord behöver alltså inte förstås – fokus ligger på sammanhang).
Det är tydligt att många elever har fått ett ökat självförtroende och använder engelska i mycket högre grad i klassrummet.
J Lycka till!

onsdag 21 november 2018

Läkarbesök

På måndag påbörjas läkarbesöken för år 4. Där kommer eleverna få vägas och mätas samt lyssna på lungor mm. Har ni frågor kring detta kontaktar ni skolsyster Anki på 0280-185 12 eller ann-christin.flyren@malung-salen.se


fredag 16 november 2018

Fler tips på appar och hemsidor

Har lagt ut några fler hemsidor för att öva matematik samt fler förslag på matteappar. Och inte att glömma, en app där man kan öva på olika kemiska beteckningar. :)

Trevlig helg!

torsdag 15 november 2018

Duktiga elever på Experium

Vilken bra dag vi fick på Experium! Samtliga barn i klassen skötte sig exemplariskt och tog väl hand om varandra i bassängen, omklädningsrummen, matsalen och på bussen. Härligt!

:) Terése och Jennie

Matteläxa

Hej!

Ni kanske har märkt att matteläxan inte alltid har kommit hem på onsdagar... För min del blir det inte naturligt att dela ut matteläxan på onsdagar (vi har inga lektioner tillsammans) och inte heller för eleverna verkar det som (det är få läxor som lämnas in på onsdagar). Genomgång av läxan sker på torsdagar, liksom förhör på multiplikationstabellen och därför ändras nu utdelnings- och inlämningsdagen till torsdagar. Det går självklart jättebra att lämna in läxan tidigare på veckan.

Ett tillägg: Jag får in många läxor utan namn på och när ingen vill kännas vid dem så blir de inte heller avprickad i listan över inlämnade matteläxor. Påminner om vikten av att skriva sitt namn varje vecka, ni får gärna påminna hemma också.
Det är också många som inte lämnar in/gör läxan och ett antal som inte gör problemlösningen som kräver att man klurar och funderar efter. Det viktiga med problemlösningen är inte att den lämnas in med rätt svar, det viktiga är att man har försökt och funderat efter.

Förhöret på tvåans multiplikationstabell gick i en rasande fart, hela klassen var klar på under 1.40min! Nästa vecka kör vi treans tabell :).

Hörde att några av er gillade Bokslukaren för några veckor sedan så här får ni en ny:

Bollförrådet
I förrådet till gympasalen låg fotbollar och volleybollar, lika många bollar av varje sort. Gympaläraren skulle anordna en volleybollturnering, och när han hade tagit ut några volleybollar, så låg det kvar 7 gånger så många fotbollar som volleybollar i förrådet. Några elever kom för sent och fick leka vad de ville. Efter att de hade hämtat tre bollar till låg det kvar 20 gånger så många fotbollar som volleybollar i förrådet. Hur många bollar låg i förrådet från början?


Luciatåg i Transtrands kyrka


torsdag 8 november 2018

Läxor inlagda

Läxorna för matematik, engelska och svenska finns nu inlagda under fliken Läxor. Var noga med att kolla att läxan gäller för rätt vecka (engelska och svenskaläxan till v 47 ligger också ute).

måndag 5 november 2018

Information från rektor Karin F.

Hej!
Här kommer lite information till er som har elever i klass 4. Vi har nu gjort två elevgrupper, men fortfarande en klass för att behålla klasstillhörigheten. När man är alla tillsammans kan tex vara på klassråd eller gemensam information. Övriga lektioner är delade, så gott som alla. Nya scheman kommer att delas ut, men de är preliminära.
Jennie och Terése H är fortfarande huvudansvariga för klassen.
Jag vill också berätta att vi tänkt till runt omklädningsrummen på idrotten. Vi kommer att använda tre omklädningsrum och Catta, Ammi och Anna – Klara kommer att finnas där. Vi gör allt för att det ska bli så lugnt som möjligt. Jag ber er ändå att prata med just ert barn om promenaden dit. Det är viktigt att lyssna på den vuxne så att inga incidenter händer.
Respektive grupp kommer att ha idrott två gånger ena veckan och en gång  andra veckan.
Vi har idag berättat för eleverna om de nya grupperna. Deras hemklassrum kommer att vara i övre korridoren närmast expeditionen.
Det var allt för denna gång!
Hoppas att ni har det bra i höstrusket!
Bitr. rektor Karin Flygar med personal