måndag 30 mars 2020

Matteprov 6/4

Måndag den 6/4 är det matteprov på kapitel 7 som de har arbetat med ett tag. Kapitlet handlar om massa (kg, hg mm) samt vinklar och geometri.

Lycka till allihopa!

fredag 27 mars 2020

Ny morgonrutin

Från och med vecka 14 och fram till påsk kommer vi inte att erbjuda eleverna att vara i klassrummet innan skolan startar, istället är det uterast som gäller med anledning av covid-19 viruset. De lärare som varit i korridoren på morgonen kommer istället att finnas ute på skolgården den tiden.

torsdag 26 mars 2020

Snart dags för utvecklingssamtal



Hej!

Nu börjar det blir den där tiden på året då det börjar dra ihop sig för utvecklingsamtal. Med anledning av Covid-19 viruset så kommer utvecklingsamtalen ske digitalt via Teams videosamtal eller telefon. Jag kommer till min hjälp ha Jessica som kommer ta några samtal. Vi kommer som vanligt att lägga ut en länk här på bloggen och ni anmäler er till den tid som passar er bäst.
Bildresultat för utvecklingssamtal
Jag meddelar när omdömena finns att se på Dexter och det är viktigt att ni kollar på dem där innan utvecklingsamtalet (jag hoppas innerligt att Dexter vill samarbeta, det har ju fungerat lite si och så tidigare).

Har du några frågor så är ni välkomna med dem till mig.

tisdag 24 mars 2020

Blandad info

Hej!

Nu är längdskidåkningen slut för denna gång och idrotten kommer vara som vanligt inne i hallen.

Det är många elever som är hemma. För de som inte känner sig allt för sjuka så kan de arbeta med Bingel, elevspel, läxor samt läsa böcker av alla de olika sorter. Det fungerar också att vårdnadshavare kontaktar respektive lärare och hör efter vad som skulle kunna tas med hem och då komma och hämta upp det. Påminn gärna era barn om att det finns material på Teams - framför allt i engelskan där det finns massor av länkar att träna sina färdigheter på. Se ett tidigare inlägg kring hur man loggar in på Teams från en annan dator eller ipad/telefon.

Vi håller oss uppdaterade kring myndigheternas rekommendationer med anledning av Covid-19 och följer dem. Jag vill än en gång påminna om att elever som är hemma och är sjuka ska vara hemma två dagar som friska innan de kommer tillbaka till skolan, detta för att undvika att fler blir smittade.

onsdag 18 mars 2020

Internet tillgång hemma

Hej!

Vi har nu tagit fram en beredskapsplan för OM skolan skulle behöva stängas ner. OM det skulle ske kommer vi att bedriva undervisningen digitalt och av den anledningen skulle vi behövs vet hur det ser ut med tillgång till Internet i hemmet så att eleverna skulle kunna vara uppkopplade och både skicka och ta emot ganska stora mängder data. Vi önskar därför återkoppling från samtliga vårdnadshavare om hur tillgången till Internet ser ut. Det fungerar fint att meddela mig på mejl, jag vill ha den informationen innan fredag den 20/3. Jag kommer även skicka hem denna information som mejl till samtliga vårdnahshavre.
Bildresultat för internet

tisdag 17 mars 2020

För elever som är hemma

Hej!

Det är flera elever som är hemma pga av de nya riktlinjerna. För att ni inte ska missa för mycket så finns nu både engelskan och matten digitalt i Teams. De återfinns under flikan Filer i respektive kanal i Teamet (eleverna vet vad detta är). För matten går det fint att skrivs på ett papper bredvid som sedan kan lämnas in. För engelskan är det givetvis så att den ska läsas och förstås (kunna sammanfatta vad texten handlade om på svenska). Jag bifogar en lathund för hur man loggar in på Office365 även utanför skoldatorn. Samma inloggningsuppgifter gäller även om man laddar ner appen Teams på sin telefon eller padda.

Information gällande covid

Information till elever och personal inom skolorna i Malung-Sälens kommun.

Det är ett bekymmersamt läge världen befinner sig i. Nu stängs det skolor runt om i världen, trots att skolbarnen och personalen kan vara friska.
I dagsläget bedömer Folkhälsomyndigheten att det ur ett smittskyddsperspektiv inte finns anledning att friska elever och friska syskon ska stanna hemma från skolan. Bedömningen baserar sig på erfarenheter från spridning av influensasjukdom, som smittar på liknande sätt som covid-19. Baserat på samma erfarenheter så vet vi att det har ingen eller mycket liten effekt på smittspridningen att stänga skolor. Ur andra perspektiv, som det samhälleliga och sociala fyller skolan dessutom en viktig funktion.

Budskapet är - om man är sjuk så är man hemma.

Om man har förkylningssymtom, feber och/eller luftvägssymtomen (hosta, andningsbesvär, snuva, nästäppa och halsont), så stannar man hemma. Man ska vara symtomfri i två dagar innan man får gå tillbaka till skolan. Rekommendationerna gäller oavsett om man varit på resa innan man blev sjuk eller inte och gäller både elever och personal. Elever som har nedsatt immunförsvar och räknas till riskgrupper, ska kontakt ske med ansvariga läkare för att få exakta råd om hur de ska agera.


Om en elev blir sjuk under skoldagen

Om en elev insjuknar under skoldagen ska eleven gå hem så snart som möjligt. Personalen kontaktar då elevens vårdnadshavare och bedömer om eleven kan gå hem själv eller bör vänta i ett enskilt rum tills vårdnadshavare anländer.

Förebyggande åtgärder mot luftvägsinfektioner

Nedan listas allmänt förebyggande åtgärder mot spridning av luftvägsinfektioner:

  • Undvik att röra vid ansiktet och ögonen.
  • Undvik nära kontakt med sjuka människor.
  • Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, före måltid, mathantering och efter ett toalettbesök.
  • Hosta och nys i armvecket eller i en pappersnäsduk. Då hindras smitta från att spridas och från att förorena händer.
  • Påminn elever och varandra om vikten av att vidta förebyggande åtgärder för att förhindra smittspridning.

Social samvaro


  • Utvidga avståndet mellan bord i klassrum, matsal och andra utrymmen om det är möjligt.
  • Undvik i möjligaste mån större ansamlingar av elever. Det kan gälla till exempel i matsalen, kapprum, aula och andra utrymmen. Alla elever bör inte äta samtidigt, förskjuta skolstart och skolslut och förlägga raster på ett sätt som begränsar stora ansamlingar av elever.
  • Minimera aktiviteter som samlar många personer.
  • Se över möjligheterna att förlägga verksamhet och raster utomhus. Gärna idrottsundervisning utomhus och undvik aktiviteter som inkluderar närkontakt om det är möjligt.

Viktiga länkar: 

Folkhälsomyndigheten

1177

Skolverket



Med vänlig hälsning
Ewa Andersson, Medicinskt Ledningsansvarig Skolsköterska, Malung-Sälens kommun Ewa.andersson@malung-salen.se
Tfn 0280-184 30 må-to


Torbjörn Martinsson, Skolchef
Torbjorn.martinsson@malung-salen.se

onsdag 11 mars 2020

Info om längdskidåkning

Längdskidåkningen har nu påbörjats för på samtliga idrottslektioner. Tyvärr har snötillgången varit lite skiftande så därför meddelas om det blir skidor eller ej samma dag på sidan "Vi på SÄLENS SKOLA" på Facebook. Vi håller tummarna för att snön stannar ett litet tag till :)

tisdag 10 mars 2020

Besök av polisen den 16/3



Hej!

Här kommer info från Eva-Lena gällande SO:n på måndag den 16/3:

Inom samhällskunskapen arbetar vi just nu med svenskt rättssystem; lagar, brott, straff. Vi samtalar om olika brott och vilket straff som det kan leda till och vi har försökt sätta oss in i arbetsgången från misstänkt till dömd för ett brott.
I Sälen finns kommunpolis och vi i klass 5 tyckte det skulle vara bra att höra lite grann vad och hur de arbetar samt att få svar på egna frågeställningar.

I måndags ringde 2 elever till Lowe Hulterström och frågade om han kunde komma på besök och de bokade då in honom på måndag den 16 mars kl. 10-11. Eleverna fick applåder för att de var så modiga att ringa. Det ska bli superspännande.

Under denna vecka kommer vi att skriva ner frågor att ställa till honom och samtalar ni om detta hemma, och kommer på kloka frågor, kan ni skriva ner dem och ta med tills på måndag.

//Eva-Lena

Bildresultat för polisen¨

onsdag 4 mars 2020

Matteläxa med start vecka 11

Från och med måndag vecka 11 kommer klassen få matteläxa. Läxan kommer delas ut i pappersform på måndagar och samlas in på fredagar. Den kommer bestå av repetition av det som eleverna har gått igenom på lektionerna.

måndag 2 mars 2020

Skolskjuts till Ungärde

Idag har eleverna fått med sig en blankett gällande skolskjuts i år 6 till Ungärde. De elever som behöver skolskjuts (vilket är alla skulle jag tro) ska vårdnadshavarna fylla i blanketten som sedan ska lämnas till Ingela eller till mig senast den 20 mars.