fredag 20 december 2019

Information från rektor

Information till vårdnadshavare på Sälens skola. Jag vill meddela de personalförändringar som jag vet för nästa termin.


  • Klass 1 fortsätter Ida L och Fredrika.
  • Klass 2 kommer Frida Stafås att ersätta Kristina när hon går på föräldraledigt. Frida går parallellt med Kristina från 9/1. Karin Ö finns med som vanligt
  • Klass 3 fortsätter Marie och Catta.
  • Klass 4 fortsätter Eva – Lena
  • Klass 5 Förhandlingar pågår med läraranställningar men Jennie kommer tillbaka på visstid och Jessika kommer också att arbeta i 5:an i nuläget. Terése är fortsätter som vanligt.
    • Ny assistent i klass 5 Klara Majlinder
  • På fritids arbetar denna termin Johan Lilja istället för Frida. Jag vill att ni hemma diskuterar följande med ert/era barn.

Idrottspromenaden – fungerar inte alltid till fullo. Det är viktigt att lyssna på den vuxna som går med pga. säkerheten. Det är inte tillåtet att avvika när man får en tillrättavisning. Det är heller inte tillåtet att röra bilarna vid Centrumhusets parkering.

Till sist vill jag önska er alla några sköna dagar under jul och nyår!
/Karin Flygar, biträdande rektor

fredag 13 december 2019

Jennie tillbaka i huset

Hej!

Vill bara berätta att jag har börjat jobba i liten skala... det är alltså inte jag som har förminskats 😉, bara min arbetstid för ett tag framöver. Det har varit fantastiskt härligt att träffa alla finfina barn i klassen. Det har blivit många goa kramar och glada ansikten ❤️. Det känns SÅ bra.
Trevlig lucia och tredje advent önskar Terése och jag

torsdag 12 december 2019

pysseldag den 20/12

Vår sista dag på skolan har vi pysseldag för år 3-5. Det är vanlig start och sluttid på dagen, i övrigt ser schemat ut så här:

onsdag 4 december 2019

Lucia firande



Välkomna på Luciafirande för Sälens skola!


Vårt Luciatåg startar klockan 8.00 i Sälenhallen fredagen den 13 december. 
Föräldrar, syskon och släktingar är varmt välkomna.


Vi ber er respektera att det finns elever och föräldrar till elever som inte vill vara med på foton och filmer som tillhör andra. Därför får man ta egna foton på sina respektive barn före eller efter Luciatåget. 
Bildresultat för lucia tecknad¨

  • För eleverna är det samling 7.30 i hallen. De elever som kommer med buss promenerar till hallen med personal från skolan som inväntar alla skolskjutsar.
  • Fritidsbarn som ska äta frukost behöver vara på skolan senast 7.10.
  • Om ni kör eleverna till skolan efter firandet, är det viktigt att ni meddelar klasslärarna detta - men kom ihåg att eleverna mår gott av att ta en promenad innan lektionen startar :)
  • Eleverna väljer mellan att vara tomte, pepparkaka, stjärngosse eller tärna.
  • Tärnor i F-2 har elljus.
  • Tärnor i 3-5 väljer själva om de vill ha elljus eller levande ljus.
  • Om det finns elever som inte vill vara med i luciatåget så behöver vi bli meddelade skriftligt om detta från er vårdnadshavare senast måndag den 10:e december. Dessa elever stannar i så fall kvar på skolan och arbetar under den tid som övriga har genrep. Det är dock obligatorisk närvaro för dem under firandet den 13:e, som publik.

torsdag 28 november 2019

Gamla och nya lärare och assistenter

Idag gjorde Fiffi sin sista dag hos oss. Fiffi har arbetat som assistent och resurs i vår klass. I och med det gjorde klassen en fin bild med allas namn på och där det stod att de kommer sakna henne. Detta hade de gjort helt på eget bevåg. Både Fiffi och vi övriga lärare blev ordentligt rörda över detta.

I och med att Fiffi slutade tar Anneli över fram tills jul, och klassen känner henne. Efter jul kommer det dock bli en ny tjej som heter Klara som tar över. Det ska bli spännande att träffa henne på det nya året.

Utöver det så kommer Anna att vara föräldraledig efter jul och vem som tar över efter henne vet vi inte riktigt ännu. Vi meddelar det så snart vi vet.

fredag 8 november 2019

Info ang vikarie

Nu äntligen finns en vikarie för Jennie Dahl som jobbar under hennes sjukskrivning. Den som undervisar era barn heter Monica Söderberg och kommer från Örebro.
Hon har arbetslivserfarenhet från grundskola och gymnasiet. Hon har jobbat som syv (studievägledare) och även med SFI (Svenska för Invandrare). Det har inte varit lätt att hitta en vikarie, men jag hoppas nu att det löst sig på bästa sätt.

Med vänlig hälsning Karin Flygar
Sälen 8/11-19

torsdag 7 november 2019

Samrådsmöte 13/11 kl. 18.00-19.00

Hej!


Inbjudan till samrådsmöte vid Sälens skola

Tid: onsdagen den 13 november kl 18.00-19.00
Plats: Konferensrummet Sälens skola, bredvid lärarnas arbetsrum Samrådsmötet är ett forum för information och samråd mellan skolan och vårdnadshavarna.

Endast frågor av allmän karaktär tas upp på mötena, inga enskilda elevärenden. Inför mötet kan du som vårdnadshavare kontakta representant för aktuell klass och meddela frågor/synpunkter som du vill framföra. Senast fredag den 8 november ska frågor ha inkommit till representanterna som sedan meddelar oss senast måndagen den 11 november. Därefter sammanställer vi en dagordning som skickas ut till samrådsrepresentanterna. Den representant som inte kan delta kallar sin suppleant.

Med vänlig hälsning
Karin Flygar Bitr. rektor 0280-187 50 karin.flygar@malung-salen.se

Samrådsrepresentanter läsåret 2019/2020
F-klass Moa Wedde, ordinarie och Sofia Kvist, suppleant
1:an Mikael Karlsson ordinarie och  Debbie Abrahamsson, suppleant
2:an Katarina Tors, ordinarie och Karolina Fjellborg, suppleant
3:an Anna Eriksson, ordinarie Ulrika Olsson, suppleant
4:an Stefan Törnberg, ordinarie Henrik Åkerlund, suppleant
5:an Anna Hållhans, ordinarie

tisdag 5 november 2019

Baddag


Bildresultat för badring"

Hej!

Hoppas alla elever haft ett skönt lov! Nu drar vi igång skolan igen och som vanligt händer det mycket saker! På tisdag den 12 november är det friluftsdag med bad på schemat. Vi kommer börja och sluta dagen vanlig tid, och kommer under dagen att åka till Experium för att träna simning och givetvis också leka i vattnet! Den här dagen kräver, förutombadkläder och handduk också matsäck att ta med. Vi kommer, liksom tidigare, att få använda Experiums personals matsal. Vill ni beställa ett mackpaket till ert barn behöver det göras så snart som möjligt, och senast på fredag den 8/11 till mig.

Vi hoppas på en härlig dag tillsammans. (för info så kommer inte jag, Terése, att vara med den dagen då jag är bortrest, istället kommer Mattias att vikariera för mig).

onsdag 16 oktober 2019

Ta med tofflor - det är blött på golvet

Idag kom den första riktiga snön och med det väldigt mycket vatten på golvet inne. Flera av eleverna var tyvärr inte klädda för vädret och blev väldigt blöta andra blev mest blöta om strumporna när de kom in. Vi rekommenderar att ta med innetofflor/inneskor så man slipper bli blöt om tossorna.
Bildresultat för blöta fotspår

Besök på flygplatsen

Igår var vi på besök på Sälens nya flygplats; Scandinavian Mountain Airport. Det blev ett bra besök, även om resan i bussen dit och hem var mer högljudd bland vissa än bland andra... Nu har eleverna fullt upp i svenskan att skriva ett reportage om besöket.



torsdag 10 oktober 2019

Nu börjar vi med matte läxa igen!



Bildresultat för multiplikationstabellen
Det har varit lite stiltje på läxfronten i matte, men nu kör vi igång igen! Matteläxan framöver kommer vara de olika tabellerna i multiplikationstabellen. Läxan är måndag - måndag, vilket innebär att redan nästa vecka är det dags för läxförhör på 2:ans tabell. Läxorna finns på teams i mattekanalen. :)

måndag 7 oktober 2019

Arbetsplatsbesök

På tisdag den 15 oktober ska år 3-5 åka på arbetsplatsbesök till Scandinavian Moutains Airport. Vi åker från skolan kl. 8.30 och är tillbaka kl. 11.00. Spännande!
Bildresultat för scandinavian mountains airport

fredag 4 oktober 2019

Påminnelse!


Bildresultat för minion gif



Nu när helgen nalkas så vill jag påminna om att ni bokar era utvecklingssamtal via länkarna. Vänligen gör det så snart som möjligt.

Här är länkarna igen

Klicka här om ditt barn gick i Guldgruppen förra året.

Klicka här om ditt barn gick i Silvergruppen förra året.

Trevlig helg!

tisdag 1 oktober 2019

vaccination för tjejerna

På torsdag är det dags för alla tjejer i klassen att vaccineras med HPV vaccin. Detta kommer ske efter lunch under lektionstid. Det är klor-gruppen som kommer börja och kommer då gå från svenska lektionen. Anna kommer hjälpa till med vem som går när. Efter det kommer Natrium att gå från tekniklektionen. Lena R kommer hjälpa er med vem som går när.

Vaccinationen går snabbt och tjejerna kommer inte missa många minuter av lektionen.

fredag 27 september 2019

Boka utvecklingsamtal



Hej alla föräldrar och eventuellt någon elev som smyger sig in och kikar på bloggen :)

Nu är det klart att jag, Terése, tillsammans med Anna Å kommer att genomföra alla utvecklingssamtal denna termin.Vi kommer dock att utgå från år 4's gruppindelning, vilket innebär att jag, Terése, kommer ha samtal med de som gick i Guldgruppen och Anna med de som gick i Silvergruppen.

Här finns nu länkarna till att boka utvecklingssamtal - var noga och kolla med era barn vilken grupp den tillhörde så ni vet vilken länk ni ska klicka. Ni behöver inte skaffa någon inloggning för att boka via länken, utan endast skriva in namnet på eleven samt er mejladress, sen är det klart!

Klicka här för Guldgruppen

Klicka här för Silvergruppen

Jag önskar er en trevlig helg!
Bildresultat för trevlig helg!

fredag 20 september 2019

Utvecklingssamtal

Jag vill bara meddela att vi behöver skjuta fram starten för utvecklingssamtalen till vecka 40. Länkarna för att boka kommer då läggas ut här på bloggen.

Idrotten vecka 39

Hej!

Jag vill förtydliga att nästa vecka så har eleverna idrott inne på onsdag, vilket innebär inne kläder och handduk. Övriga idrottslektioner är utomhus, då det även är Runaton, så löpskor är att föredra.

Trevlig helg!

onsdag 18 september 2019

Matteläxa till vecka 39

Hej!

Veckans matteläxa är uppgifter på Bingel, de ligger under rubriken Läxa. Vi har påbörjat repetition av multiplikationstabellerna, och först ut är 3:ans tabell. Målet är att få multiplikationstabellerna automatiserade. Om tabellerna bara "sitter" där kan arbetsminnet användas till att fokusera på att lösa uppgiften i sig. Och som med allt: Träning ger färdighet!

Här kan du träna på multiplikationstabellerna på nätet:
https://www.multiplikationstabellen.se/
http://www.kunskapssidan.se/multiplikationstabellen/

It doesn't get easier, you get better

tisdag 17 september 2019

Vår egen gästkrönikör Elvira!

Läs det senaste numret av Lyckoslanten där Elvira har skrivit en gäst krönika. Klicka på den här länken så kommer ni till hela numret, och på sidan 21 hittar ni Elviras krönika!

fredag 13 september 2019

invigning av multiarenan

Den 2 oktober ska den nya multiarenan invigas. Catta har fått i uppdrag att fixa en trevlig invigningsuppvisning och skulle då gärna få hjälp av eleverna på skolan.
Hon tänker sig att det kommer att vara en intränad rutin till musik med basketbollar, innebandy, forboll, dans/gymnastik eventuellt käpphäst.
Vill man vara med måste man:

  • Kunna vara med 2/10
  • Träna: 
    • Måndag 16/9 kl 14.15
    • Tisdag 24/9 kl 14
    • Måndag 30/9 kl 14.15
    • Onsdag 2/10 17.15 finslipning


Meddela Catta om ni vill vara med: 073 669 1557 eller hjortisalen@gmail.com
Hon hoppas på ca 20 elever…… alla som vill och kan är välkomna!

torsdag 12 september 2019

Runaton - Skoljoggen


Rastaktivitet - cykel

Under veckorna 38 och 39 kommer eleverna att få cykla under rasterna då vi brukar ha rastaktivitet. För att det inte ska bli för trångt har klasserna delats upp i olika grupper. Vi kommer att vara på fotbollsplanen. Denna aktivitet kommer att ske på första rasten.
Alla eleverna leder cyklarna till och från fotbollsplanen.

Cykelschemat för veckorna 38:
Måndag: förskoleklass och klass 3
Torsdag: klass 1 och klass 2
Fredagar: klass 5 och klass 4

Hjälm måste bäras!

onsdag 11 september 2019

Skolfoto

På tisdag 17/9 kl 10 är det dags för skolfoto för åk 5. Det kommer att tas en gruppbild och en porträttbild.
Vill man också att syskonen fotograferas sker det kl 14-15.30 på måndagen den 16/9. Det är då upp till vårdnadshavarna att ta med sig barnen dit.
Fotograferingen kommer att ske uppe i gamla biblioteket.
Kind vor Tafel mit Muskeln aus Kreide


Inbjudan till föräldramötet från Karin Flygar

Här kommer en inbjudan till föräldramötet från bitr. rektor Karin Flygar.
Glöm inte att anteckna att det är studiedag den 23/9.



fredag 6 september 2019

Friluftsdag 12/9

Här kommer information om en cykel- och/eller vandringsdag på Lindvallen på torsdag 12/9. Alla får idag med sig en lapp hem som ni tillsammans ska fylla i och lämna in senast tisdag 10/9.
Förkortningen DH står för downhill och XC för crosscountry.
Trevlig helg!




torsdag 5 september 2019

Information om svenska läxa

Hej!
Det är verkligen roligt att få jobba med svenska tillsammans med era barn igen! 
På måndag får femmorna sin läsläxa. Jag skickar med ett läsprotokoll hem på måndag och läxan är att läsa minst tre gånger i veckan (välj tyst eller högt men gärna högt vid något tillfälle). Vi har varit på biblioteket och lånat böcker. Barnen får välja om de läser en biblioteksbok eller väljer en bok de har hemma. Barnen ska få berätta om sin bok i skolan (när de läst klart) och inspirera varandra med bra boktips!

Hör gärna av er till mig om ni har frågor! 

Hälsningar Anna 
anna.akerstedt@malung-salen.se

onsdag 4 september 2019

Avlusningsdagar 13-15 september

Avlusningsdagar 13-15 september

För att vi inte ska drabbas av lusepidemi på skolan vill vi att samtliga hjälper till att avlusa era barn. Se mer i bifogad information.

Matteläxa

Idag har läsårets första matteläxa delats ut . Vi jobbar just nu med decimaltal och tallinjer i skolan och läxan handlar om just det. Det kan vara lite svårt, men gör så gott ni kan. Vi kommer att jobba vidare med det i skolan.
Student, Utbildning, Pojke, Skolan

tisdag 3 september 2019

Välkomna på föräldramöte

Image result for föräldramöte


Tisdag den 17 september är det föräldramöte på skolan. Vi börjar som vanligt i matsalen med allmän information från biträdande rektor Karin Flygar. Vi kommer sedan att gå till ett av våra klassrum där vi  informerar om mer specifika saker gällande klassen. Vi avslutar ca. 20.00 och klassföräldrarna har i samband med det möjlighet att ta några minuter i anspråk. Dagordning för mötet presenteras på plats. Vi hoppas att så många som möjligt kan komma!

Datum: 17 september
Tid: 18.00-20.00
Plats: Skolans matsal

Information om läxor

För att förbereda eleverna och ge dem större ansvar har vi valt att i år inte lägga ut läxpapper på bloggen. I "Kom ihåg"-rutan finns givetvis vilka dagar som läxorna ska lämnas in/vara klara till. Läxorna kommer som vanligt delas ut under skoltid och kommer i vissa fall att finnas på Teams (elevernas arbetsplattform). Skulle en elev vara sjuk, bortrest eller har tappat bort läxan behöver den eleven kontakta läraren för att få läxan. Eleven kan också gör upp med en kompis att ta läxan åt dem.

Kom även ihåg att läxhjälpen finns varje tisdag kl. 14.00-14.45 i år 1's ena klassrum. Där kan eleverna jobba med material som de känner att de hamnat efter i eller om de varit sjuka och behöver ta igen något.

måndag 2 september 2019

Orientering på idrotten


Ber så mycket om ursäkt för den supersena informationen. Eleverna är redan informerade av Catta.
Från och med denna vecka och två veckor framåt (v.36-38) kommer det att vara orientering på idrottslektionerna.
Information från Catta:
Orientering!
Kläder efter väder!
Långa byxor och långa ärmar, vattentäta skor, stövlar eller extra ombyte skor och strumpor
Dusch kommer ej vara obligatorisk.
Har du promenerat och lärt dig hitta på kartan och inte är supersvettig, behöver du inte klä av dig allt och duscha. Då får du extra tid till orienteringen. Vill du springa snabbt och bli svettig får du gärna duscha.


Läxhjälp


fredag 23 augusti 2019

Trevlig helg!

Vilken trevlig vecka vi haft! Det har inte varit mycket som följt schemat, syftet med det är att vi ska få en trevlig start med många gemensamma aktiviteter för att stärka klassen och ladda inför läsåret. 

Idag, fredag, började vi med den dans som hela skolan deltagit i hela veckan för att sen promenera till Olnispa där vi mötte upp vår fadderklass. Vi gick tipspromenad och lekte lekar tillsammans. Vi gick tillbaka innan lunch. Fadderklassen stannade och åt korv. Efter lunch fintade vi med matte prov, men hade planerat en klassfest istället, där vi körde Limbo, Just Dance, Dansstopp och Charader. 

Tack för veckan, nästa vecka kör vi enligt schemat!

onsdag 21 augusti 2019

Tack för idag!

Vilken härlig dag vi haft idag! Vi vandrade tillsammans från skolan till Hästtjärn och tillbaka. Väl på plats vid Hästtjärn så gick eleverna en tipspromenad om Allemansrätten och lekte med varandra. Det var så härligt att se hur vår stora tog hand om de som var yngre och hur alla lekte tillsammans. Oavsett vad alla hade med sig i matsäcken så var det nog ändå blåbär som åts mest!

Imorgon ser vi fram emot en pysseldag tillsammans :)



Specialkost

Hej,

Köket låter hälsa att alla elever som är i behov av specialkost måste lämna in ett intyg.
Behöver man anmäla specialkost så fråga mig (Jennie) eller Terése om en blankett att fylla i.

/Jennie och Terése

måndag 19 augusti 2019

Matsäck på onsdag




Hej!

Vad härligt att få träffa alla eleverna igen - det har varit ganska mycket information idag, så era barn är säkert ganska trötta! :)

På onsdag ger vi oss ut och vandrar och eleverna behöver ha matsäck med sig. Vi kommer gå tillsammans fram och tillbaka till Hästtjärn, öster om Flötvägen. Som vanligt är det mat man blir mätt av och vill de ta med sig något liten sötsak så är det med betoning på liten. Idag rekommenderade vi även varm dryck om det skulle vara kallt ute. Kläder efter väder och skor som tål att gå i skog och mark med är bra att ha.

Bildresultat för matsäck
Vi börjar och slutar vanlig tid på skolan.

måndag 12 augusti 2019

Välkomstbrev (samma som mailet som skickats ut)

Hej!

Hoppas att ni haft en bra sommar och fått ladda batterierna. Vi vill med detta mail hälsa alla elever välkomna tillbaka till en ny termin och ett nytt läsår.
Vi kommer precis som förra läsåret att använda oss av bloggen för all information (https://salenskola08.blogspot.com), men eftersom alla varit lediga, och ni kanske inte använder bloggen under sommaren, så ville vi använda mailen för detta brev. 

Skolan startar den 19 augusti kl. 7.45. Eleverna ska samlas i sitt gamla engelska klassrum där vi börjar dagen och där jag och Terése kommer ta emot dem. Första dagen kommer vi att ha en gemensam klassdag med olika aktiviteter. Resten av vecka kommer också att skilja sig från en vanlig vecka. Så här ser det ut:

Måndag: Klassdag på skolan
Tisdag: Enligt schema (delas ut på måndag)
Onsdag: Fjällvandring för år 3-5. Kläder och skor efter väder och matsäck! (mer info kommer på bloggen)
Torsdag: Pysseldag för hela skolan på skolan
Fredag: Enligt schema


Vi vill uppmana alla er vårdnadshavare som skjutsar era barn till skolan att använda Centrumhusets parkering första dagen, då det annars blir trångt för bussarna att ta sig fram. 

Vi ser fram emot att träffa alla elever och er vårdnadshavare.

fredag 14 juni 2019

Information om nästa läsår

Tack för det här året och för de fina presenterna vi fick! Jennie har redan använd myggsmällaren! :) Klassen har gjort stora framsteg under året både personligt och som grupp vilket är kul att se som mentor.

Vi vill uppmärksamma er på att det finns många kvarglömda kläder kvar på skolan. Vi kommer samla ihop alla kläder och skänka till återvinningen dagen innan midsommar - den 20 juni.

Inför nästa läsår

Inför nästa läsår kommer Jennie och Terése fortsätta som mentorer för klassen, men det kommer troligen bli nya grupper. Klassen kommer precis som i år att vara delad vid alla lektioner. Som det ser ut i skrivande stund kommer eleverna ha följnade lärare:

Svenska - Anna Åkerstedth fram till jul - efter det kommer det en vikarie.
Matte, NO, teknik - Jennie Dahl
SO - Eva-Lena Landmark
Englska, trä- och textil slöjd - Terése Hulterström
Bild, musik, idrott - Catta Hjort 


Vi börjar nästa termin den 19 augusti kl. 7.45. Vi ser fram emot att träffa alla elever då efter ett långt och skönt sommarlov.

Trevlig sommar!
önskar Jennie och Terése.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

VERKTYG att använda i sommar (det vi pratade om på sista Roller och Attityder lektionen)


  • Om du känner att du behöver stöd under sommaren, men inte vet vem du ska prata med så finns alltid BRIS (barnens rätt i samhället) och UMO (ungdomsmottagningen) som kan hjälpa dig. Klicka på länkarna för att komma till de olika hemsidorna. 




  • Kom även ihåg
    • Ditt kroppsspråk - vad säger du med kroppen?
    • Backa/space - ta ett steg bakåt om du hamar i en konflikt, eller låt någon som gått iväg vara i fred ett tag. 
    • Filter - tänk på vilket filter du har när du träffar personer, olika filter för olika kontakter. 


Om det ändå blir en konflikt - fundera på vad som blev tokigt, var det något av de som står ovanför?

onsdag 12 juni 2019

Skolavslutning 2019

Så var det dags för skolavslutning! Enligt prognosen så ska det bli regn imorgon och därmed går det av stapeln i Sälenhallen. Alla klasser kommer att tåga från skolan kl 13.45.

Skoldagen imorgon börjar kl 7.45 som vanligt och samtliga elever på skolan kommer då att ha en aktivitet som vi kallar för Sommarkrysset. Den lilla stund som blir kvar innan vi går och äter lunch kommer jag och Terése ha en aktivitet med klassen. Eftermiddagen avslutar vi tillsammans i klassrummet, vi myser, fixar och äter ett mellanmål innan avfärd mot Sälenhallen.

Kom ihåg att ha kläder efter väder inför Sommarkrysset. De kan ta med sig eventuella särskilda avslutningskläder och ta på sig dessa på eftermiddagen. När vi tågar till Sälenhallen gör vi det utan
paraplyer.
Skolan kommer att låsas kl 16.00 på torsdag, hämtning av ryggsäckar mm. bör alltså ske innan den tiden alternativt på fredagen då skolan är öppet som vanligt.





fredag 24 maj 2019

Trevlig helg!

Oj vilka fikabord de två grupperna dukade upp! Eftersom "stackars" fröken fick smaka på båda gruppernas fika så kan jag hälsa att allt samkade FÖRTRÄFFLIGT! Tillsammans tittade vi på filmen Monky, en svensk film som är både väldigt sorlig (en och annan tår fälldes) men samtidigt väldigt rolig!

Nu önskar jag och Jennie er en trevlig helg och ska påbörjar rullandet hemmåt....

Kom ihåg att vi endast har skola på måndag nästa vecka, resten av veckan är eleverna lediga!

måndag 20 maj 2019

Information om fika och film på fredag - Elevens val

Sista tillfället som eleverna valde inriktning på elevens val så skrev många att det skulle vilja baka. Detta är något jag har haft svårt att tillgodose under lektionstid. Istället föreslog jag att eleverna själva får baka till sista elevens val timmen då vi också ska kolla på film. Jag vill härmed informera om förutsättningarna för bakandet.

1. Det är valfritt att baka och ta med sig.
2. Vill man baka och ta med så måsta alla kunna äta, detta innebär att man måste ta med så det räcker      till alla samt ta hänsyn till de allergier som förekommer (se lista för respektive grupp nedan)
3. Alla bakverk ska även ha en innehållsförteckning - jag har sagt till barnen att de går fint att skriva      en lista på alla ingredienser som använts (inga mått behövs). Detta för att de med allergier ska              kunna vara säkra på att det inte är något däri som de inte tål.
4. behövs något att äta bakverket på måste man ta med det (tex. tallrik och sked)

Jag fixar film och något att dricka!

Grupperna kommer vara var för sig, så man behöver bara ta hänsyn till de allergier som är i ens egna grupp. Följande allergier gäller:

Bildresultat för cup cakesGuld:
laktos (även i smör)
kokos
ägg
kiwi
russin
apelsin
päron
röda äpplen
färsk ananas (i burk går bra)
nötter

Silver:
laktos (även i smör)
kiwi
apelsin
ananas
nötter




torsdag 16 maj 2019

inga nya e-postladresser....

Det här med information är väldigt bra när det fungerar, MEN, det kan också bli väldigt fel som det blivit för oss gällande nya e-postadresserna. Vi trodde att vi fått nya adresser, men så är alltså inte fallet, dock har vi bytt e-postsystem. Ni ska alltså fortsätta att använda de vanliga adresserna. Vi ber om ursäkt för eventuell förvirring!

tisdag 14 maj 2019

Skolråd/samråd

Hej!

Här är protokollet från det senaste samrådet mellan vårdnadshavare och skola. Tyvärr går det inte att bifoga något format på fil som jag att man kan öppna upp och läsa det på datorn (det går hälpligt om ni klickar på bilden). Vill ni ha protokollet i sin helhet, så kan vi maila det eller skriva ut - säg till i så fall!

fredag 10 maj 2019

Modellrum och en trevlig helg

Hej!

Vi har under vårterminen jobbat med temat Kretsar kring el där vi har lärt oss om olika energikällor, elsäkerhet, hur ett batteri fungerar, slutna och brutna kretsar, rita kopplingsschema, göra serie- och parallellkopplingar och en hel del annat. Slutuppgiften bestod av ett skriftligt prov (digitalt) och en praktisk uppgift - att på bilden skapa ett rum och på NO:n koppla in två lampor med strömbrytare (tror jag skrivit om det tidigare).
Och här är (nästan alla) de fantastiska rummen. Tyvärr så gör bilderna inte rummen rättvisa :(.
Det är verkligen ett fantastiskt arbete som har gjorts :)



I matteläxa kommer vi resten av terminen att ha uppställning i de fyra räknesätten. Denna vecka är det uppställning i multiplikation som gäller. Matteläxan kommer inte att finnas upplagd på bloggen (åtminstone inte den här veckan).

Terése och jag önskar er en fin helg!

fredag 3 maj 2019

vecka 19

Hej!

Det blev en lite knasig vecka denna vecka eftersom det var ledigt mitt i, jag tror inte att det varit någon som riktigt fått ihop att det är fredag idag...

Nästa vecka har vi en helt vanlig vecka i den bemärkelsen att vi går i skolan alla veckans 5 dagar. Dock är jag (Terése) bortrest onsdag - fredag och kommer därför ha en vikarie. Eleverna har fått information om det, men läxan kommer ligga på elevspel.se som vanligt :) Jag hoppas att allt flyter på som vanligt ändå!

Nu önskar jag och Jennie alla en riktigt trevlig helg!

ps. det är ingen matteläxa denna vecka...

torsdag 18 april 2019

fredag 12 april 2019

Veckan innan påsklovet

Vilken kanondag vi hade på fjället igår! Strålande sol, finfina spår och glada barn! Perfekt.

Nästa vecka är sista veckan innan påsklovet, barnen går måndag till torsdag och är lediga på Långfredagen. För att fira in påsken så avslutar de veckan med prov i Sveriges geografi.

Hoppas ni får en fin helg!

/Jennie och Terése

fredag 5 april 2019

Skolavslutning

Hej,

Nu har det blivit klart att årets skolavslutning blir torsdagen den 13/6 kl 14.00
Olnispa är bokad och Sälenhallen finns som reserv, hälsar Karin Flygar (bitr.rektor)

Vi vill önska alla en trevlig helg och tackar för de givande utvecklingssamtal som varit och välkomnar de som kommer veckorna framöver.

Ha det gott!
/Jennie och Terése

torsdag 4 april 2019

Friluftsdag 11 april



Turåkning 11:e april STORFJÄLLSGRAVEN



Torsdagen den 11:e april kommer år 2-5 att gå på tur till Storfjällsraven.
Vi åker från skolan strax efter kl 8 och kommer hem i vanlig tid ca 13.50.
År 2 åker direkt till storfjällsgraven ca. 3,5 km. I år 3-5 finns det möjlighet att välja lång eller kort tur. Kort tur direkt till Storfjällsgraven och lång tur via Hemfjällsstugan och bakvägen upp till Storfjällsgraven ca 8 km. Alla åker raka vägen nedför när vi skall hem.

Att gå på tur är att ta sig fram i lugnt tempo, inte att åka det fortaste man kan (som på längdskidor).

Medtag: Skidutrustning, förstärkningsplagg, extra vantar, sittunderlag, matsäck (det går att få smörgåspaket via skolan, hör av Er senast måndag 8/4).
Packa i RYGGSÄCK, gärna med avbärarbälte och bröstrem.

Om du inte har egen skidutrustning eller kan låna från någon gäller följande:
Att ni tar er till KAISERS, DALSKIDAN eller INTERSPORT och säger att ni vill låna längdutrustning till friluftsdagen 11:e april så hjälper de Er med rätt storlek och lånet är kostnadsfritt. Glöm inte att lämna tillbaka omgående då det är många påsklovsfirare i antågande.

Vi hoppas på en kanondag!
Lärarna på Sälens skola

Frågor: hjortisalen@gmail.com

fredag 29 mars 2019

så var det helg...

Nu var veckan till ända ännu en gång men jag måste verkligen säga vilka fantastiska barn vi hade med oss på friluftsdagen igår! Vi hade en toppen dag, med sol, glada miner och helt fantastisk skidåkning.
Tyvärr så glömde jag att lämna ut matteläxan till Silver gruppen idag, men den finns här på bloggen om det skulle vara någon som skulle vilja göra läxan under helgen.
Nästa vecka drar utvecklingssamtalen igång. Gå gärna in på Dexter och kolla igenom det som står där innan utvecklingssamtalet.
Vi önskar er alla en trevlig helg i vår solen!

/Terése och Jennie

måndag 25 mars 2019

Inbjudan till samrådsmöte


                                                                                                                                2019-03-25
 Inbjudan till samrådsmöte vid Sälens skola

Tid: Onsdagen den 10 april kl 18.00-19.00
Plats: Konferensrummet Sälens skola, bredvid lärarnas arbetsrum

Samrådsmötet är ett forum för information och samråd mellan skolan och vårdnadshavarna. Endast  frågor av allmän karaktär tas upp på mötena, inga enskilda elevärenden.

Samrådsrepresentant i klassen är Robban E. Suppleant är Mia.

Inför mötet kan du som vårdnadshavare kontakta representant för aktuell klass och meddela frågor/synpunkter som du vill framföra. Senast fredag den 5 april ska frågor ha inkommit till representanterna som sedan meddelar oss senast måndagen den 8 april. Därefter sammanställer vi en dagordning som skickas ut till samrådsrepresentanterna. Den representant som inte kan delta kallar sin suppleant.


Med vänlig hälsning


Karin Flygar
Bitr. rektor
         


För kännedom




För kännedom

I samråd med mattelärare P har jag idag avslutat hans anställning.

Det är naturligtvis tråkigt att jag inte kan presentera för er vem som kommer att undervisa i hans ställe.

Idag fredag eftermiddag och på måndag kommer Eva-Lena att undervisa dessa lektioner.

Jag och Marit arbetar nu med att hitta en lösning för resten av terminen. Jag återkommer med mer information så fort jag vet.

Trevlig helg till er alla!

Karin Flygar Bitr.rektor

tisdag 19 mars 2019

Påminnelse

Många av er har redan bokat en tid för ditt barns utvecklingssamtal, toppen!
Ni som inte redan har gjort det så skickar jag en påminnelse om att göra det. Ni har fram t.o.m. fredag, sen kommer vi att skicka ut en tid till er.
Gå in nu och välj en tid (för länk se tidigare inlägg).

Vi önskar er en fortsatt trevlig vecka!

fredag 15 mars 2019

Trevlig helg!



Idag har vi haft toppen lektioner! Jag och Jennie vill passa på att önska alla en trevlig helg samt påminna alla elever om att ladda sina datorer (vissa har kommit med datorerna urladdade till skolan).



Relaterad bild

NO-läxa

Hej,

Jag har gett en läxa i fysik (NO) som är till på måndag v13. Rätt dag och datum finns i dokumentet  här på bloggen, men på pappret som eleverna fick så står det att det är till v12. Jag har varit veckovill när jag skrivit och såg det först nu, till vecka 13 ska det vara.

torsdag 14 mars 2019

Friluftsdag 28 mars


Skiddag för år 2-5
torsdag 28:e mars 2019

Torsdagen den 28:e mars är det skiddag i Tandådalen Östra. 
Du kan välja på att åka längd eller alpint.


Vi samlas i klassrummen ordinarie tid 7:45. Beräknad avresa från skolan kl. 8:15 och hemkomst kl.13:45. Eleverna väljer slalom eller längdskidor under lektionstid.
Vi har vårt basläger i värmestugan i Östra Tandådalen. Personal kommer finnas där hela dagen och även i backen och längdspåret.

Ta med:
  • Utrustning; alpint eller längd
  • Liftkort; om du inte hämtat ut ditt liftkort, ta med folkbokföringsbevis
  • Matsäck


Behöver ni låna utrustning/liftkort eller vill beställa ett smörgåspaket, kontakta Catta på mail: hjortisalen@gmail.com
Senast torsdag 21/3
Image result for östra tandådalen

onsdag 13 mars 2019

Utvecklingssamtal - boka tid

Här kommer en påminnelse om att gå in och boka tid till utvecklingssamtal. Än så länge finns det många tider att välja på. För länkar till bokningen se inlägget nedan.

fredag 8 mars 2019

Utvecklingssamtal

Hej!

Det börjar dra ihop sig till utvecklingssamtal. Det kommer vara jag (Terése), Jennie och Karin Örarbäck som kommer ta hand om utvecklingssamtalen.
Jag och Jennie kommer testa att använda oss av en bokningslänk som ligger här nedanför - kolla att du klickar på rätt länk för respektive grupp (guld/silver). För att boka behövs ingen inloggning, utan ni väljer tid och skriver i vilken elev det gäller, så är det klart. Vi önskar att ni bokar er tid innan fredag vecka 12 (22/3), annars kommer vi tilldela er en tid.
De elever som kommer ha samtal med Karin kommer bli kontaktade via e-post idag och ska alltså inte boka en tid via länken.

Klicka här för att boka tid om ditt barn går i GULD gruppen.

Klicka här för att boka tid om ditt barn går i SILVER gruppen.

Idag hade vi två riktigt trevliga idrottslektioner på elevens val! Vi kommer fortsätta att ha idrott de nästkommande två veckorna på fredagar.

Trevlig helg!
Hej,

På NO och teknik-lektionerna har vi jobbat några veckor med vårens NTA-tema Kretsar kring el.
Vi lär oss om slutna och brutna kretsar, att koppla strömbrytare till kretsen, elsäkerhet, olika energiformer och deras för- och nackdelar, om serie- och parallellkopplingar, hur det ser ut på olika ställen i världen när det kommer till tillgången till elektricitet, om Volta och Edison och lite därtill. Ett uppskattat tema, med lite frustration när det inte fungerar som de vill... :)

Som avslutningsuppgift kommer eleverna få skapa ett rum i en låda, t ex ett sovrum, garage, badrum. Dessa kommer att skapas på bildlektioner. På NO:n kommer de sen att koppla in belysning med strömbrytare. Eleverna är pepp på uppgiften och vill att vi lägger ut en påminnelse här på bloggen så att de kan få hjälp av er därhemma att komma ihåg att spara saker som annars skulle slängas/lämnas till återvinning, t ex små lådor/förpackningar, tapetbitar, snörbitar, bubbelplast... Ja, kolla med ert barn vad de kan tänkas vara i behov av.

Tack för hjälpen!

måndag 4 mars 2019

Hej!

Hoppas alla har haft ett lov med både vila och aktivitet.
Imorgon kör vi igång igen och vi vill påminna om att ta med datorn till skolan imorgon (liksom alla andra dagar).

Välkomna imorgon!

fredag 22 februari 2019

Dags för lov och en studiedag

Hej,

Vi skickar alla en önskan om ett härligt sportlov och att vi samlar på oss lite ny energi. Vi hoppas på (lite) kalla dagar och sol i massor! Nästa vecka är det sportlov och på måndag vecka 10 är det studiedag (fritids är öppet). Alla är välkomna till skolan på tisdag (vecka 10).

/Jennie och Terése

I guld gruppen var det tyvärr ganska kaotiskt på idrotten (elevens val) idag. Fråga gärna era barn vad som hände och om ni har möjlighet och barnen är mottagliga, låt dem förklara vad de tror var anledningen till att det blev så tokigt. Jag hoppas att de kan resonera både kring sitt eget och sina klasskompisars ageranden, att de kan förstå att det finns två sidor till varje situation och att alla uppfattar situationer olika.

Efter sportlovet tar vi nya tag och har massor av reflektioner att dela med oss av.

/Terése

Bildresultat för sportlov

torsdag 21 februari 2019

Snart är det sportlov!

Snart är det sportlov - tjoho, lite ledighet. MEN, innan vi kan känna oss helt klara imorgon så måste alla barnens saker tas med hem, eftersom vi ska ha in Vasalopps åkare i skolan under hela sportlovet. Detta innebär att inga saker får finnas kvar på hyllorna samt att alla datorer måste med hem. Om något barn inte vill ta med sig datorn hem, måste den lämnas till mig (Terése) eller Jennie för inlåsning.

Marie och Jennie gjorde en stor rensning av kläder som lång lite varstans i korridoren häromdagen. Vi kommer i samband med sportlovets slut att skänka bort alla kläder som inte blivit upphämtade. Så, snälla kolla även igenom detta innan fredagen är till ända. Efter sportlovet kommer vi väcka Korridormonstret igen och alla kläder som ligger på golvet, kommer hamna där i. Ta för vana att hänga era kläder på er krok samt kolla med Korridormonstret om hen har käkat upp något som har tappats bort...

måndag 18 februari 2019

Längdskidåkning v.10-12

Alla idrottslektioner under vecka 10-12 kommer vara längdskidåkning. Det kan dock med kort varsel bli innelektion då vädret inte verkar vara med oss. Läs mer om info i text från Catta nedan. Vid ändringar brukar Catta lägga info på facebook i gruppen "Vi på Sälens skola" - gå gärna med där om ni inte redan gjort det. 

"I skrivande stund ser inte snöförhållandena så lysande ut, men jag hoppas på det bästa. Är det ingen snö på bron får eleverna bära sina skidor.

Längdåkningen kommer som vanligt ske på Olnispa, i år det två snälla pappor, Erik och Carl om kommer att fixa med spårdragningen.

Jag kommer att låna en del utrustningar från Kaisers som ställer upp med detta i varje år. Dock är det bra om alla som har eller har möjlighet låna längdgrejor tar med dessa så att det räcker åt alla. Givetvis är vi rädda om lånade grejor.

Utanför hallen finns skidställ, om ni vill lämna och hämta. Ett omklädningsrum upplåts för privata utrustningar och ett lånerum. Dessa blir låsta efter att vi åkt klart för dagen.

Klä er lagom varmt, underställ,vindkläder, mössa och vantar. Vi har ej obligatorisk dusch, vill man duscha får man åka över lite tidigare. Ta gärna med en vattenflaska, törsten brukar ibland vara stor."

Frågor: hjortisalen@gmail.com
Detta är Cattas privata mailadress, anledningen till att hon vill att ni kontaktar henne på den gällande frågor om längdskidåkningen är att hon lättare har tillgång att kolla den i sin egen mobil. 





fredag 15 februari 2019

Trevlig helg!



I går var det alla hjärtans dag och skolan bjöd alla elever på ett litet gelé hjärta :P

Idag har alla 4:or redovisat sina senaste Elevens Val uppgifter - det bjöds på allt från, film och teater, till guidade turer av London, Vilnius och Island och information om hamstrar och mårdar. Från och med nästa vecka 8-12 (ej v.9) kommer vi köra idrott på elevens val lektionerna. Vi kommer vara i idrottshallen samtliga tillfällen, så idrottskläder och handdukar behöver med. Vi kommer gå tillsammans till och från idrottshallen. Detta är för att kompensera den borttagna idrottslektionen från schema ändringen i höstas. Eleverna kommer få ge förslag på olika saker de vill göra under den här idrotten så ska jag försöka tillgodose så många önskemål som möjligt.

Trevlig helg!
Bildresultat för minioner weekend gif

onsdag 6 februari 2019

Bingel

Hej,

Jag har fixat inloggningar till alla i klassen (de som var sjuka i tisdags har inte fått sina) till ett digitalt webbaserat läromedel som heter bingel.se. Eleverna har fått i uppgift att logga in hemma och fixa sin avatar, eventuellt byta sitt lösenord, samt kolla runt på ön. Bingel är kopplad till matematikboken vi använder i klassen samt till boken vi använder i vissa områden på NO:n.
Materialet är tänkt att i första hand användas som ett komplement till matteboken där man kan man färdighetsträna delar som vi jobbar och har jobbat med i skolan.

Bingel är en digital övärld för förskoleklass till åk 6 med en ö för varje årskurs. På öarna kan eleverna färdighetsträna i svenska, engelska och matematik. För åk 4-6 finns även övningar i geografi och no. 
Alla övningar är kopplade till kapitlen i våra basläromedel och följer samma progression. På så sätt känner eleverna igen sig och tränar på samma moment som i de tryckta böckerna.
Med kombinationen bok + Bingel får eleverna dra nytta av fördelarna som finns i böckernas värld och i digital teknik.
"Det man binglar blir man bra på!"
Bildresultat för bingel